Een collectie sites op Internet
  • De sites op deze pagina hebben te maken met verhalen.
  • In de zeven studiehoeken van het Studielandschap vind je gerubriceerde verwijzingen naar diverse W&N sites, artikelen, links naar pedagogische & onderwijskundige bronnen en een aantal onderwijs-zoeklocaties op Internet. Tevens treft je verwijzingen aan naar personen, ideële organisaties en documenten met een specifieke aandacht voor de morele kwaliteit van het bestaan.

Wil je nieuwe verwijzingen naar bruikbare sites toevoegen?
Dat kan in de rubriek Vraag & Aanbod

Onderstaande sites worden geopend in een nieuw venster, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar deze pagina.

Lekker Lezen
Op deze site (een experiment van de Pabo Haarlem), kun je het een en ander vinden over de nieuwste kinderboeken, projecten en alles wat te maken heeft met LEKKER LEZEN. De makers van de website zijn studenten.
http://www.hshaarlem.nl/textNL/pabo/kinderboek

Essays
Een aantal essays van Canadese studenten over kinderliteratuur: This page consists of essays about some aspect of children's literature, done by the students of English.
http://arts.uwaterloo.ca/ENGL/courses/engl208c/essays.htm

The Heartwood Ethics Curriculum For Elementary Children
Een site van The Heartwood Institute. Dit instituut kan gezien worden als een van de trendsetters ten aanzien van het gebruik van verhalen in het onderwijs: Heartwood is a literature-based curriculum that is firmly grounded in the age-old tradition of enriching children's understanding of positive values through the reading aloud of quality literature. In this respect, it is like no other curriculum that exists today.
http://www.enviroweb.org/heartwood/element/element.html

Character Building Site
'a source of stories that teach values'. Een aantal verhalen die geselecteerd zijn om leerlingen op een duidelijke wijze kennis te laten maken met een aantal deugden.
http://www.coe.usu.edu/eb/resources/characterbuilder

KidPub
Kinderen kunnen veel plezier beleven aan het bedenken van verhalen. Kid pub wordt gekwalificeerd als de site met de meeste verhalen van kinderen: More than 20.000 stories written by kids from all over the planet!
http://www.kidpub.org/kidpub

World Wide Web Storybook Library
Een doorlopend project met verhalen van leerlingen van een basisschool in Fairbanks, Alaska.
http://www2.northstar.k12.ak.us/schools/upk/books/books.html

Aesop's Fables
Een indrukwekkende en ook technisch perfecte verzameling van de klassieke fabels (654) van Aesopus, de sprookjes (209) van de gebroeders Grimm en de sprookjes (127) van Andersen. Het gaat om een echte Online Collection met audiofragmenten.
http://www.pacificnet.net/~johnr/aesop

The Children's Literature Web Guide
De Children's Literature Web Guide is eveneens een toplocatie met bijzonder veel gerubriceerde bronnen en links. Bijvoorbeeld: Children's Book Awards / Children's Bestsellers. The Doucette Index: Teaching Ideas for Children's Books. Links: Authors on the Web / Stories on the Web / Recommended Books / Journals and Book Reviews / Resources for Teachers / Resources for Parents / Resources for Storytellers / Resources for Writers and Illustrators.
http://www.acs.ucalgary.ca/~dkbrown

To save a life: Stories of jewish rescue
Leerzame verhalen site 'Rescuers From the Holocaust'. Uit de toelichting: "In this book you will find true stories narrated by six rescuers accompanied by the narratives of thirteen people whom they rescued. Three stories take place in Holland; the others are set in Poland and Czechoslovakia. Contemporary photographic portraits of the rescuers and people whom they helped were made by the author, while vintage photographs and other documents relating to the individual rescue stories were collected from the subjects' personal albums and historical archives".
http://www.humboldt.edu/~rescuers

Anne Frank: Her Life and Times
Meer dan een miljoen kinderen onder de zestien jaar kwamen om in de Holocaust. Anne Frank was een van hen. Over Anne Frank is overigens meer te vinden op Internet.

The King of Children, The Life and Death of Janusz Korczak
Janus Korczak, de Poolse medicus / pedagoog / auteur had het lef om voor zijn leerlingen te kiezen. Deze site bevat zijn levensverhaal.
http://korczak.com/Biography/kap-0.htm

Aus den Erzählungen der chassidim
Martin Bubers 'Erzhlungen der Chassidim'. Dertien korte Joodse verhalen. Op deze site is tevens informatie over het leven en werk van Buber te vinden.
http://www.rz.uni-karlsruhe.de/~uneu/exzerpt.htm#Chassidim

Facing History and Ourselves
Facing History and Ourselves is een site voor mensen met een verdergaande belangstelling voor de uitdaging van de geschiedenis van de oorlog in relatie tot onderwijs en opvoeding. Het FHO- project is er op gericht is om verhalen uit de tweede wereldoorlog te verbinden met actuele ervaringen van leerlingen. Facing History and Ourselves wordt in de USA gezien als een van de 'topprojecten' op het terrein van de ontwikkeling van waarden en normen.
http://www.facing.org

Project Laurens Janszoon Coster
Het Project Laurens Jansz. Coster, omvat de grootste bibliotheek met klassieke Nederlandstalige literatuur op Internet. U vindt hier vele duizenden gedichten en vele tientallen toneelstukken, romans, essays en korte verhalen van Nederlandstalige auteurs.
http://www.dds.nl/~ljcoster

19th-Century German Stories
Een verzameling bekende Duitse verhalen uit de negentiende eeuw. Zoals: Struwwelpeter van Heinrich Hoffmann, Max und Moritz van Wilhelm Busch, Verhalen van de gebroeders Grimm en tenslotte: Wie Joggeli eine Frau sucht van Jeremias Gotthelf.
http://www.vcu.edu/hasweb/for/menu.html

NBLCweb Alles over voorlezen - Mooie voorleesboeken
Informatie over voorlezen en voorleesboeken.
http://www.nblc.nl/nblcweb/stichting/voorlezen/leesboeken.htm

Overijsselse Centrale Catalogus
Een hulp bij het zoeken in plaatselijke bibliotheken. Deze (regionale) database bevat meer dan 500.000 boektitels.
http://www.obd.nl/