De waarheid (3)

Op de aanhouding van Betty volgde een onderzoek door een politiefunctionaris. De winkeldetective, een viertal huisgenoten en de vader van Betty legden de volgende verklaringen af.

Agatha H. (52),.functionaris bewakingsdienst:

De onopvallende en geraffineerde manier waarop zij de portefeuille rolde bevestigt dat wij te maken hebben met een professionele dievegge, die wel meer op haar kerfstok zal hebben. De directie is van mening dat het toenemend aantal diefstallen in onze zaak samenhangt met de komst van krakers in de buurt van het winkelcomplex. Het meisje vind ik echt een type voor zoiets. je kunt dit soort mensen aan hun uiterlijk herkennen. Dat is weer eens opnieuw bewezen.

Harold K. (19) student:

Betty woont nu een maand of zes op de zolderetage. Best wel een toffe meid. Er komen nogal eens luitjes bij mij eten en dan mag ik haar spulletjes lenen, borden en zo. Pas heeft ze zelfs de afwas voor mij gedaan. Zo'n goed kind als Betty zal nooit een diefstal plegen. Ik heb eigenlijk geen flauw idee hoe ze aan de kost komt. Ze is in ieder geval artistiek.
Afgelopen zomer stond ze wel eens in het winkelcentrum met een clubje van drie muziek te maken. En dat terwijl ze heel verlegen is. Haar fiets is trouwens vorige week ook gestolen. Die had ze buiten laten staan en dat is wel stom.

Yvonne Z. (21), violiste:

Inderdaad maken we samen muziek. Zij speelt dwarsfluit, ik viool. Verder kan ik niks zeggen. Met de politie wil ik niks te maken hebben.

Mieke de W. (25), verpleegster:

Ze zit altijd op zwart zaad, dus het verbaast me niets. En je kunt 's winters moeilijk met je viool in de sneeuw gaan staan. Sinds ik bijna m'n nek heb gebroken over die fiets in de gang, heb ik niet meer met haar gesproken. Ze is wat asociaal: ze laat altijd haar afwas staan en als ik m'n krant in de keuken leg is die 's avonds verdwenen. Maar het meest erger ik me aan dat kattegejank op die viool, vooral als ik 's nachts uit de wacht kom.

Dirk van G. (18), etaleur:

Dat jullie nou net Betty moeten pakken! Dat zullen haar ouders prettig vinden. Die zijn heel degelijk en godsdienstig. Dan hoeft ze meteen ook niet meer thuis te komen. Dat jullie van een kruimeldiefstal zoveel werk maken! Iedereen maakt weleens een fout. Zoiets moet je toch door de vingers zien. Weet je wat diefstal is? Dat wij zoveel moeten betalen voor een kamer! Maar de grote jongens durven jullie niet aan te pakken.

Anne W. (49), leraar:

Betty is de jongste van onze vier kinderen. Zij is de enige met wie wij nooit problemen hebben gehad. Alleen toen ze op kamers ging wonen kwamen de spanningen. Wat moet een meisje van twintig in de grote stad! Je komt daar alleen maar in aanraking met slecht volk! Ik heb toch gelijk gekregen. Betty had mij geld moeten vragen; ze had alles kunnen krijgen! Mijn vrouw en ik willen haar graag weer thuis hebben. Je moet alles kunnen vergeven, zegt mijn vrouw altijd.

Trefwoorden: criminaliteit, dilemma, waarheid, leugen, verantwoordelijkheid, vooroordeel, trouw, vergeving.
Aantekeningen: Dit verhaal leent zich voor perspectiefwisseling. Hoe zouden bijvoorbeeld de werkgever, of de ouders reageren op het optreden van de winkeldetective in de eerste versie van het verhaal ?
In Exodus 20:16 / Deuteronomium 5:20 staat: "Gij zult geen vals getuigenis spreken tegen uw naaste". Maarten Luther heeft opgemerkt dat elk gebod een positieve keerzijde heeft. In dit geval zou men dan kunnen lezen: "Je moet opkomen voor de waarheid". De kwalitatief uiteenlopende verklaringen (zie 3) zouden in dit perspectief bekeken kunnen worden.
Auteurs: (naar) A. Drawe (1), J.G. Valstar (2, 3)

Terug naar Werken met verhalen