De steen der waarheid

Eens bezocht ik de Griekse stad Aletheia, met de stadsmuur die honderden jaren oud moet zijn. In die muur bevindt zich een schitterende poort. Maar vreemd genoeg wordt die poort nooit gebruikt. Elke keer dat ik kwam kijken lag de stadspoort er stil en verlaten bij. Geen mens ging er door. Geen mens kwam er uit. Het vreemde was, dat de inwoners van Aletheia alleen een benauwd zijpoortje gebruikten. Zelfs op drukke marktdagen. Waarom gebruikt geen mens de grote poort? Ik besloot op onderzoek te gaan en liep naar de stadsmuur, om via de grote poort de stad binnen te gaan. Toen ik vlak bij de poort kwam, begon iemand te schreeuwen en wees me op een reusachtige steen, bovenin de boog van de poort. Ik begreep het. Die steen zat vast en zeker los.
Ik wilde geen risico nemen en ging terug naar de kleine poort.

Toen ik later thuis in een reisgids keek, kwam ik achter de echte verklaring. De enorme steen was de Steen der Waarheid. Volgens oude verhalen zou deze steen eens terechtkomen op het hoofd van een leugenaar...

Trefwoorden: Waarheid, leugen.
Aantekeningen: Aletheia betekent waarheid. Het verhaal is een variant op het klassieke gezegde "Alle Cretenzers zijn leugenaars, sprak de Cretenzer".
Auteur: J.G. Valstar.

Terug naar Werken met verhalen