Meer onderwijs, minder parfum

Enkele cijfers over onderwijs
Hoe het er voorstaat met het onderwijs in Nederland weten we heel precies.
Een voorbeeld: in 1997/1998 telden de basisscholen in Nederland 1.642.200 leerlingen. Maar ook na het basisonderwijs leren Nederlanders verder. Het totaal aantal mensen dat in Nederland onderwijs volgt bedraagt ruim 4,2 miljoen. Van de onderwijs volgende Nederlanders in de leeftijd van 15-64 jaar, hebben vier van de tien een baan van minstens 12 uur per week.
Gegevens over het onderwijs in de hele wereld zijn veel moeilijker te verzamelen.
De organisatie Unicef publiceert regelmatig de laatste gegevens.
Hoewel de afgelopen jaren grote vooruitgang is geboekt op onderwijsgebied, zal zeker een zesde van de wereldbevolking ongeletterd het jaar 2000 binnengaan, aldus het jaarrapport van Unicef.
Ruim 130 miljoen van de wereldwijd 625 miljoen kinderen tussen de 6 en 12 jaar gaan nooit naar school.

Het merendeel daarvan is meisje (73 miljoen). Nog eens 200 miljoen kinderen lopen door kwalitatief slecht onderwijs de hoogst noodzakelijke basisscholing mis.

Een kwestie van geld
In 1995 gaf de Nederlandse overheid bijna 36 miljard gulden uit aan onderwijs. Per hoofd van de Nederlandse bevolking is dat 2300 gulden. Van het totale verdiende inkomen in Nederland werd 5,6 procent aan onderwijs uitgegeven.
Volgens een bericht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kost het 6 miljard dollar om te zorgen dat iedereen scholing krijgt.

Dat kan als iedere Europeaan of Amerikaan van zijn parfum-aankopen de helft van de waarde weggeeft. In Europa en Amerika wordt 17 miljard dollar uitgegeven aan honden- en kattenvoer, 13 miljard dollar is nodig om iedereen op aarde genoeg voedsel en gezondheidszorg te geven om te overleven. Men zegt wel dat de welvaart in de wereld raar is verdeeld. Dat klopt als je naar de cijfers kijkt. Nog een getal om over na te denken: een in een rijk land geboren kind consumeert en vervuilt in zijn leven net zoveel als 30 tot 50 kinderen in armere landen.

* Bronnen: Ministerie BZ, Ministerie OC&W, CBS, UNICEF.

Actie 'kans voor een kind' van Unicef succes


Reacties zijn altijd welkom...

Staat er in het bovenstaand stukje
iets waarvan jij zegt:
daar ben ik het helemaal mee eens,
of: daar denk ik toch heel anders over ?

Wil je ons schrijven ?
Dat kan; stuur je reactie naar ons op !
Wat jij te vertellen hebt is belangrijk
voor jezelf en ook voor andere leerlingen.
Reacties om over na te denken
worden geplaatst op het prikbord van KinderSite.

Terug naar Onze Wereld